Saturday, November 3, 2007

E 5.11 pelmeenikoolitus ja retspetid

kallid Avituse emaderühmade osalejad ja kokandushuvilised

Esmaspäeval, 5. novembril toimub Katti juures Janne pelmeenitegemise töötuba.
(Vabandame, et nii hilja teavitame, aga võime huvi korral alati uuesti teha.)

Asukoht: Katti kodus [aadressi blogisse hetkel ei pane, huvilised küsigu], laululava ülemise värava juures,
kes pole varem käinud helistagu 5034712 ja küsigu täpsemalt
(proovime seekord väljaspool Avitust, et mitte segada lastehoiu toidujagamist)

Aeg: E 5.11.2007 algusega ca kell 10, kestab kaua kestab, aega on õhtuni
(varem tulemisest ja hilinemisest võib telefonitsi teavitada koos
asukohatäpsustamisega)

Infot võib levitada: Avitusega seotud isikutele ja enda isiklikele
tuttavatele. st ma ei taha võtta endale kohustust oma kodus hulga
võõraste inimestega tegeleda, aga teretulnud on kõik võõrad, kes
tulevad koos kellegi tuttavamaga, kes nende eest ise hoolitseb :)

Täiendavad küsimused: Katt telefonil 5034712 (ei pruugi enne üritust
enam meili lugeda) ja Janne meil refleksoloog.janne@gmail.com (ei taha
et telefon valel ajal heliseb)

Janne kirjutab selle kohta järgmist (ja Katt kommenteerib natuke sulgudes):

Võtan kaasa metskitse hakkliha, muna ja sibulat, vb ka peterselli
(Kattil on ka) ning jahu.
Vaja läheb taignarulli (Kattil ei ole!), hea oleks, kui oleks mitu, st
kõik saaks samal ajal teha. Mul on spets pelmeenivorm, mis pole teps
mitte kohustuslik, kuna saab edukalt ilma ka, kasutades tavalist
klaasi.

Kallid osalejad, võtke kaasa karpe (Kattil on ka kapitäis :), sest ma
usun, et kui me kõik ikka teeme, saab neid palju ja saate kohe ka oma
esimesed ise tehtud pelmeenid koju kenasti kaasa vedada. Kohapeal saab
neid loomulikult ka süüa. Sellest tulenevalt osalustasu on 40.-
inimese kohta (ja Katt proovib seekord jälle luua keset lauda
rahapurgi, kuhu kõik võivad panna osalustasu ja soovi korral ka
rohkem. ja Katt jälle ei võta endale vastutust vahetusraha olemasolu
eest). Koha peal söömiseks ja serveerimiseks võiks olla ka pakk
hapukoort ja riivjuustu (Kattil kumbagi pigem ei ole).

Lisan siia ka pelmeeniretsepte. Kui on soovi, siis võtke kaasa
mingeid muid potentsiaalseid täiteid (peekon, suitsukala, tavaline
hakkliha, kohupiim, mingi konstantne juurviljamöks (Kattil on purgis
teravat kõrvitsat chilliga, suht vedel + lahendamata halloweenikõrvits
kapiotsas :), mis iganes, mis tunduks huvitav pelmeenitäitena). Meie
ainus piiraja on meie fantaasia ning julgus katsetada.

Mulle sobiks rohkem hommikune aeg, kuidas Teile? (Katt otsustas, et
tulla võib alates 9-st ja läheb kaua läheb. Peale 10-t tulles võib
juhtuda, et oleme juba alustanud, aga liituda võib ikka. Ja võibolla
võime mitu ringi ka teha :) Igaljuhul on hea oma tulekust ja
orienteeruvast tulekuajast teavitada Katti või Jannet või mõlemat.)

Retseptid siis:

Tainas:

500g jahu

200 ml vett

1 muna

Segada kõik ained omavahel. Tainas peab olema selline, et seda saab
lahti rullida. Lasta seista 1,5 tundi.

Täidis:

500g hakkliha

1 sibul

Pipart

Soola

Täidise ained omavahel segada.

Tainas rullida küpsetusalusel ja panna pelmeeni alusele.

Üks kord õrnalt rullida üle alusel olev tainas, et oleks näha augu
kohad. Väikese lusikaga panna täidis iga augu kohale. Järgmisena
rullida küpsetusalusel teine osa tainast ja asetada pelmeenialusele.
Rullida taignarulliga tugevasti üle. Väikese lusika abiga saab
pelmeenid lükata aukudest läbi, keera alus teist pidi ja lükka uuesti
lusikaga läbi nii, et pelmeenid kukuksid sügavkülma karpi.


Pelmeenid.

TAINAS:

5dl jahu

1 muna

1,5dl vett

1tl soola

pisut õli

SISU:

200g seahakkliha

200g veisehakkliha

2 väiksemat mugulsibulat

1dl vett

soola, pipart

soovi korral küüslauku

SERVEERIMISEKS:

head lihapuljongit

≈ 50g võid

Sõelu kaussi jahu ning sega see soolaga. Tee jahuhunnikusse süvend.
Klopi muna veega lahti ning vala see segades jahukraatrisse.
Sõtku tainast laual seni, kuni saad käte küljest lahtilööva ja ühtlase
pinnaga taina. Lisa pisut õli ning vormi tainas palliks. Ideaalis on
tainas sõtkumise tulemusena nii veniv, et hoiab hästi täidist ega
lagune keetmisel. Mähi toidukilesse ning hoia kuni 1 tund külmikus.
Haki sibul väikesteks kuubikuteks või riivi. Kui soovid mahedamat
maitset, kuumuta sibulat väheses õlis pehmenemiseni. Lisa juurde
hakkliha, maitsesta soovikohaselt. Pelmeeni lihatäidisest tekib
keetmisel maitsev puljong, seega on vee lisamine lihatäidisesse hästi
oluline. Sega seni, kuni saad hästi koospüsiva lihamassi.
Pelmeenide vormimiseks on mitu võimalust, alljärgnev käsitöövariant on
neist ehk kõige lihtsam. Rulli tainas vähese sõmera jahuga 1 mm
paksuseks. Lõika terava klaasiääre või spetsiaalse vormiga 6-7 cm
läbimõõduga rattad. Niisuta servad veega(nii kleepuvad ääred paremini
kokku) ning aseta ringi keskele ligi 1tl suurused lihakuhjad. Murra
tainas lihapalli ümber pooleks ning suru tainaääred tihedalt kokku
„kõrvadeks". On tähtis, et tainas oleks lihatüki ümber tihedalt kinni,
vastasel juhul kaob pelmeenist maitsekas puljong keeduvette.
Pelmeenidele võid anda ka ümara kuju- selleks suru neil otsad kokku ja
kalluta kokkusurutud lõikeserv tahapoole. Puista pelmeenidele jahu, et
need ei jääks lauale või üksteise külge kinni. Kui soovid, külmuta
pelmeene ühes kihis hilisemaks kasutamiseks või keeda kohe.
Lisa keeduveele mõni loorberileht, musta pipra terad ja puhas koorega
mugulsibul. Pärast mõningast keetmist lisa meelepärane kogus soola.
Lisa keevale leemele osade kaupa pelmeenid ning keeda, kuni need
tõusevad veepinnale. Siis tõsta pelmeenid vahukulbiga eelsoojendatud
kaussi ning lisa võitükid. Sega läbi ning serveeri maitsva puljongi
või hapukoorekastmega.


Põhiretsept- pelmeenid lihaga.

Taigen: 1 muna, 1 klaas vett, 1tl. soola, 600g nisujahu.

Täidis: 250g looma hakkliha, 250g seahakkliha, 1 suur sibul, 1
küüslauguküüs, soola ja pipart.

Jahu kuhjata lauale hunnikusse, üles teha süvend, sinna läheb
muna, veidi vett ja sool. Koguda jahu äärtest keskele, et muna ja vesi
ei valguks laiali. Segada tainas, lisades vähehaaval vett. NB! Vesi
peab olema jääkülm. (hoida eelnevalt külmkapis)

Segada tainast, kuni ta on elastne ja ühtlane. Katta niiske
käterätiga ja jätta 30 minutiks seisma. Sel ajal valmistada täidis.
Sibul ja küüslauk puhastada ja peenestada. Segada looma- ja
seahakkliha kokku, lisada sibul ja küüslauk, sool ja pipar. Segada
ühtlaseks.

Valmis tainas jagada 4 ossa. 3 nendest katta niiske rätiga ja
panna kõrvale. Tainas vormida 2cm jämeduseks „vorstiks". Lõigata 1,5cm
laiusteks tükkideks. Lauale puistatud jahul rullida igast taignatükist
ümmargune ring. Iga ringi keskele panna 1,5tl. täidist. Murda tainas
täidisele kokku nii, et moodustuks „poolkuu".Ühendada „poolkuu" otsad
ja vajutada kinni. Panna pelmeenid kandikule, riputada üle jahuga ja
panna külmkappi. Samamoodi valmistada ülejäänud pelmeenid. Pelmeene
võib kohe keeta või külmutada. Külmutada kandikul. Kui pelmeenid on
külmunud, võib nad panna kilekotti või karpi. Pelmeene keeta väikeses
koguses, veele lisada soola. Kui pelmeenid ujuvad pinnale, tõsta nad
vahukulbiga välja, veidi hoida auru kohal ja anda lauale.


Pelmeenid marineeritud seentega.

Taigen: 500g nisujahu, 2 muna, 0,5 klaasi piima, näpuotsatäis soola.

Täidis: 300g marineeritud seeni, 1 sibul, 1spl. õli, 1spl. jahu, pipart.

Jahu panna kaussi, eraldi segada piim ja sool. Jahu hulka lüüa
munad ja 1 spl. piima. Segada. Lisada ülejäänud piim, samal ajal
segades tainast. Segada tainas ühtlaseks u.10min. Katta tainas kilega
ja jätta 30 min. Seisma.

Tükeldada sibul ja seened. Kuumutada pannil õli, praadida sibul
4min. Lisada seentele sibul, pipar ja jahu. Segada. Jagada tainas 3
ossa. Kaks osa jätta seisma, üks rullida laiali. Klaasiga lõigata
taignast ringid. Igale ringile panna 1,5tl. täidist. Panna taigen
kokku „poolkuuks" ja suruda servad kinni.

Keeduvette lisada soola ja 1-2 loorberilehte. NB! Kõva taigen ei
ole õrn, aga ta hoiab paremini täidist sees. Kasutatakse vedelamate
täidiste puhul.


Rohelised pelmeenid lõhetäidisega.

Taigen: 600g nisujahu, 1 muna, 1 klaas vett, 1tl. soola, 1 suur kimp
peterselli.

Täidis: 500g lõhefileed, 1 sibul, 1 küüslauguküüs, 1 sidrun, sool, pipar.

Petersell lasta blenderis koos 3spl. veega püreeks. Jahu panna
kaussi, lisada sool, muna, vesi ja peterselli püree. Segada. Lasta
seista niiske rätiku all 30 minutit.

Lasta potis vesi keema, lisada sool, lõhefilee ja keeta 15
minutit. Sibul ja küüslauk tükeldada. Võtta filee potist, lasta
jahtuda, vajutada kahvliga püreeks. Lisada sibul, küüslauk ja
sidrunimahl. Maitse järgi soola, pipart, segada.

Jagada tainas kaheks osaks, valmistada pelmeenid. Keeta nagu
põhiretseptis.


Gruusia hinkalid.

Taigen: 1 klaas vett, 2,5 klaasi jahu, näpuotsatäis soola.

Täidis: 700g sulugunu juustu, 3spl. võid, 2 munakollast, soola.

Kaussi panna jahu, vesi, sool. Segada 10min. Katta kilega ja
jätta 15min. seisma. Juust riivida jämeda riiviga. Või sulatada.
Segada kokku juust, või, munakollased ja sool. Segada taigen veelkord
läbi. Jagada taigen 4 osaks. Igast osast rullida „vorst" diameetriga
3cm, lõigata 1,5cm paksusteks tükkideks. Tükid rullida ringideks 1,5mm
paksusega. Keskele panna 1,5tl. täidist. Koguda ääred keskele kokku,
et moodutuks koti kuju. Servad tugevalt kinni vajutada. 2 liitrit vett
1spl. soolaga ajada keema, lisada hinkalid, keeta 10 minutit tasasel
tulel.


Vareenikud kohupiimaga.

Taigen: 2spl. hapukoort, 1spl. võid, 1 klaas kuuma vett, 0,5tl. soola,
2,5 klaasi jahu.

Täidis: 500g kohupiima, 1 muna, suhkrut

Kohupiim, muna ja suhkur segada ühtlaseks massiks. Jahu segada
soolaga, lisada vesi, või ja hapukoor. Segada. Sõtkuda laual kuni
taigen on sile ja elastne. Katta kilega ja lasta seista 10min. soojas
kohas.

Taigen jagada 3 osaks, 1 osa rullida pikaks lindiks laiusega
9-10cm. Lindi keskele panna iga 3cm tagant 2spl. täidist. Ääred
pintseldada veega üle, murda lint kahekordseks. Klaasi abiga lõigata
poolkuu kujulised vareenikud. Vajutada ääred sõrmedega kinni.
Vareenikud panna jahuga ülepuistatud kandikule ja külmkappi. Lasta
vesi keema, vareenikud keeta, kuni nad ujuma hakkavad.

Vareenikud kirssidega.

Taigen: 2spl. hapukoort, 1spl. võid, 1 klaas kuuma vett, 0,5tl. soola,
2,5 klaasi jahu.

Täidis: 500g külmutatud kirsse, 1spl. tärklist, 2spl. suhkrut.
Kirsid sulatada, valada ära liigne mahl, nõrutada. Segada
tärklise ja suhkruga. Valmistada taigen ja teha vareenikud nagu
eelmises retseptis kohupiimaga.

1 comment:

Sots said...

Eh, ajate siin isu peale;)